Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Tanácsok az automata öntözőrendszerekhez

Ha egy mód van rá, ne szerelje otthon az öntözőrendszert vagy a szórófejeket. Vannak olyan szórófejek, amelyek beállításánál csak egy ellenkező irányú tekerés is a rotorszerkezet tönkremenését eredményezheti. A szivattyús gépészet otthoni bütykölése, vagy egy idom helytelen felhelyezése a vízvezetékre jelentős vízmennyiség elfolyásával is járhat.

Az automata öntözőrendszerek tél előtti leállítása, víztelenítése, illetve tavaszi újraindítása és az időjárásnak megfelelő programozása sok esetben gondot okoz vagy el is marad. Ennek következménye egyértelmű: az öntözőrendszer szétfagy.

Gyakori probléma, hogy a növények fejlődése miatt az öntözőfejek takarásba kerülnek a vízsugár útjába növő ágak, levelek miatt. Ilyenkor is érdemes szakembert hívni az az automata öntözőrendszer beállítására, karbantartására.

A kertek átépítése, átrendezése, új növények ültetése után az automata öntözőrendszerek szórófejeinek és más elemeinek áthelyezése, kibővítése is szükség lehet, konzultáljon szakértővel!

A leggyakoribb meghibásodás a fűnyíróval megsértett vagy a kutyák által kikapart, szétrágott öntözőfej, illetve a szelepaknában lévő mágnesszelep elfagyása, szivárgása. Az automata öntözőrendszer körüli teendők a telepítéssel nem értek véget, olyan kivitelezőt válasszon, amelyik a javítást, az elemek cseréjét, átépítését is rövid határidővel vállalja!

Soha ne bízza a meteorológiai jelentésekre a téliesítést, hiszen a talaj menti fagyok már ősszel is az öntözőrendszer szétfagyását okozhatják. A tél beállta előtt tanácsos vízteleníteni kell az automata öntözőrendszereket például sűrített levegős kifúvatással.

Az automata öntözőrendszer egy érzékeny műszer. Működése nem bonyolultabb, mint egy okostelefoné, de ha nem teljesen látja át a logikáját, a működési elméletét, akkor jobb, ha nem nyúl hozzá és szakértő segítségét kéri.

Tanácsok az automata öntözőrendszer víztakarékos használatához: