Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Füvesítés

A FÜVESÍTÉS IDŐPONTJAI:


A füvesítés időpontjai közül a két legideálisabb a késő tavaszi, és a kora őszi időszak. Természetesen az automata öntözőrendszer beépítésével a füvesítés egész évben probléma nélkül kivitelezhető, amikor nincs fagy. Ügyeljünk, hogy a késő tavaszi füvesítés akkor történjen, amikor már a talaj hőmérséklete 10C-nál magasabb. Mostanában egyébként nem kell ettől tartani, mivel a késő tavasz már nyári hőmérsékletekkel jár. Semmiképpen nem ajánlom a túlságosan korai maggal vetett füvesítést, mert a hosszantartó kelés kedvez a gyorsabban kelő gyomoknak. Ha mindenképpen ilyenkor füvesítene, akkor a gyepszőnyegezést javaslom.

Amikor nyáron végezzük a füvesítés munkáit, akkor legfőképp a talaj felszínének állandó nedvesen tartása, ami a legnagyobb kihívást jelenti ilyenkor a számunkra. Számomra elképzelhetetlen, hogy automata öntözőrendszer nélkül a nyári füvesítés eredményeket érjen el. Viszont van előnye a nyári füvesítésnek, ha az magvetéssel van kivitelezve, mivel sokkal gyorsabban összesűrűsödik a gyep, és alkot összefüggő területet a füvesítés, ezzel kinyomva magából a gyomnövényeket. Ez a helyzet a yepszőnyegterítéssel létrehozott füvesítés esetében is. Bár ebben az esetben nem a gyomnövények miatt, hanem a gyors legyökeresedés végett.

Az általam vélt legoptimálisabb időpont a füvesítésre az augusztus végi időpont. Ilyenkor adottak leginkább azok a körülmények, amelyek a füvesítés sikerét garantálják.

Az ősszel kezdődő füvesítést jobb, ha minél hamarabb, akár szeptember elején elkezdjük, mivel minél később fogunk hozzá a füvesítésnek, annál nagyobb a kockázata, hogy nem tud besűrűsödni a fű a tél beállta előtt. Ez a kockázat megint csak magasabb, ha magvetéssel füvesítünk, míg alacsonyabb, ha gyepszőnyeggel dolgozunk, hiszen a fagyok beállta előtt elég, ha 3-4 héttel kezdjük. Amikor a magvetéssel készítjük a füvesítést ilyenkor, akkor a tavaszra fel kell készülni a felülvetésre, ami a fű besűrűsödését fogja elősegíteni. Nem kell tartani attól, hogy az ősszel elszórt fűmag kifagy. Ezek a magok képesek áttelelni, és tavasszal kifejlődni.
 

A FÜVESÍTÉS MINŐSÉGE:


A gyepszőnyegezés esetében a füvesítés minőségét elsősorban a gyepszőnyeg, másodsorban az öntözés, harmadsorban a talaj határozza meg. Ez pontosan így van akkor is, ha a füvesítés munkáit magvetéssel végezzük el. Mindenkinek azt javaslom, hogy ebben az esetben kizárólag szakkereskedésben vásárolt, minőségi fűmagkeveréket használjon. Az igazán jó minőségű termékekben nincsenek gyommagok, és csírázóképességében összehasonlíthatatlan az olcsó termékekkel.
 

A FÜVESÍTÉSRE VÁRÓ TERÜLET FELKÉSZÍTÉSE:


A füvesítéshez legmegfelelőbb talaj, a homokos vályogtalaj.

Ha a kertben lévő talaj megfelelő a füvesítéshez, még akkor is szükséges a gyommentesítés. Ezt kétféleképpen is végezhetjük. Tehetjük gyorsfelszívódású gyomirtó permetezésével, vagy egyszerűen a z automata öntözőrendszer elindításával. Ezt biológiai gyommentesítésnek hívjuk, hiszen az aktív öntözés hatására a gyom kihajt, amit később mechanikai módon el lehet távolítani a füvesítésre szánt területről.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor javíthatunk a talaj felső részén ráhordással, és közvetlen utána rotálással. Ezt nem szükséges mélyen végezni, mert a füvesítést követően a mély lazítás hepehupássá teheti talajunk felső részét.

 

A TALAJ TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁSA:


A füvesítés tápanyag utánpótlásáról gondoskodni kell, annak érdekében, hogy a füvesítés hosszú ideig szép maradjon. Két különböző talajjavító trágyát különböztetünk meg: a szerves trágyát, és a műtrágyát.

Évszázadok óta használt talajjavító a szerves trágya. Hozzákeverve és beledolgozva a füvesítésre váró talajba nem csak szerkezetileg tudja javítani a talajt, de nagy mennyiségű tápanyaggal is ellátja azt.

Tejes mértékben a gyep igényeinek megfelelően összeállított gyepműtrágya a legmegfelelőbb, a füvesítés hosszú távú sikeréhez. Ezek a gyeptrágyák hosszú lebomlásukkal biztosítják a folyamatos tápanyag utánpótlást a pázsit számára.
 

FÜVESÍTÉS MAGVETÉSSEL:


Amikor a talajfelszín megfelelően kemény, és aprószerkezetűre van lazítva a felső 1cm-es rész, akkor egyenletesen szórjuk ki a fűmagot. A vetést követően gereblyézzük be sekélyen a felső részbe. Amikor ez elkészült, akkor hengereljük le, és szórjuk át gyökérsűrűsítő gyepműtrágyával. Ilyenkor én még egy hengerelést javaslok. Ezt követően kapcsoljuk be az automata öntözőrendszert, és ne hagyjuk, hogy a friss füvesítés felső tartománya, a következő hetekben kiszáradjon.

Nincs más hátra, csak várjuk ki a füvesítés eredményét.