Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

A kertépítés gyakori hibái

„A kertépítés buktatói – avagy hogyan kerülhetjük el, hogy a drága pénzen kivitelezett kertünk hónapok alatt tönkremenjen” címet is adhatnánk ennek a fejezetnek. Nem árt eléggé hangsúlyozni, hogy a kertépítés csak az első lépés, a munka dandárja csak ezután kezdődik, és senki sem szeretne azzal szembesülni, hogy a befektetett idő, pénz és munka hiábavaló volt. Közreadunk néhány olyan gyakori kertépítési buktatót, amelyet ön, ha nem a saját kárán akar tanulni, akkor könnyedén elkerülhet.

Automata öntözőrendszer nélkül bele se kezdjen!

Komoly kertészek ma már nem is vállalnak automata öntözőrendszer nélkül kertépítést. Miért? Mert tudják, hogy a locsolás, különösen az egyre hektikusabbá váló klíma miatt kulcsfontosságú. Szép kertet fenntartani automata öntözés nélkül felelőtlen vállalkozás, ha valamin, akkor ezen biztos, hogy nem érdemes spórolni.

Fenyő, fenyő, fenyő

Nem tudni, honnan ered a magyar kerttulajdonosok szűnni nem akaró igénye a fenyőre vagy a még népszerűbb tujára, de szilárdan tartja magát, holott a túl sok örökzöld, főleg a fenyők teljesen tájidegenek, sőt, sok esetben nem is alkalmasak az adott telek fásítására. A fű+fenyő párosítás ráadásul igen komor, rideg kertet eredményezhet. Kertépítés előtt egyeztessünk szakemberrel, hogy biztosan nem szeretnénk-e színeket látni a kertben.

A növények megnőnek!

Gyakori hiba, hogy a kertépítés során nem kalkulálják be a tulajdonosok, hogy a növények 1-2 év múlva dupla akkora magasra vagy szélesre is nőhetnek. Márpedig, ha túl sűrűre ültetjük őket, könnyen elnyomhatják egymást, a ritkítás pedig jelentősen ronthat az esztétikai élményen.

Fa elválasztók

Népszerű, de hosszú távon nem jó megoldás fa rönkökkel, előre elkészített fa rudakból álló kiskerítéssel elválasztani a kert részeit vagy a növénycsoportokat. A fa ugyanis néhány év múlva átrohad, színét, alakját és funkcióját veszti. Az időtálló, átgondolt kertépítés tartós és praktikus megoldása ehelyett például a kőből rakott szegély.

A kertgondozást nem lehet elnapolni

Bizony, tipikus tévhit az is, hogy a kertépítés után nincs szükség mindennapos kerti munkára. Épp a frissen telepített kert igényli a legtöbb törődést, amíg a fák-bokrok meg nem erednek, később a növények növekedésével összhangban nő a kertben töltött órák száma is. Folyamatosan új eszközök, gondok, munkálatok adódnak, amit nem lehet hetekre elnapolni. Ha például a fű túlnő, és nem vágjuk le időben, akár helyrehozhatatlan károkat is okozhatunk a gyepben.