Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Kertépítés és öntözőrendszer

A gyepnek és növényeinknek a víz mellett különféle oldott tápanyagokra is szükségük van, amit manuálisan kijuttatni fárasztó, időrabló és víz- és pénzpazarló megoldás. A pompázatos, szép zöld kert előfeltétele a rendszeres, a növény igényeire szabott öntözés. Ez az oka annak, hogy korrekt, szakértő kertépítők nem vállalnak kertépítést automata öntözőrendszer telepítése nélkül.

Mit kell átgondolni kertépítés előtt?

Mielőtt belefognánk ásni és fűmagot vetni, gondoljuk át, hogyan is szeretnénk/tudjuk megoldani a kert vízellátását. Ásott kúttal? Fúrt kúttal? Esőgyűjtő ciszternával? Vagy épp vezetékes vizet használnánk locsolásra? Mindegyik a kert megbontásával és jelentős földmunkával jár. Ezután gondoljuk át, hogy a nyári melegben lesz-e kedvünk, időnk napi több órát locsolással tölteni.

Automata öntözőrendszer: kihagyhatatlan!

Ha nyaranként több hétre is elutazik a család, egész biztos, hogy meg kell oldani valahogy az öntözést, hacsak nem akarnak egy kiszáradt kert látványával sokkolódni a nyaralás végén. Az automata öntözőrendszer a leghatékonyabb öntözési megoldás, ezért, mint befektetés is hamar megtérülhet.

Honnan szerzünk vizet?

Ha beláttuk, hogy az automata öntözőrendszer megéri az árát, akkor azt is könnyen megérthetjük, hogy az öntözésre nem a vezetékes víz a legjobb és legolcsóbb megoldás. Vagyis érdemes kutat fúratni. A kútvíz minőségéről, mennyiségéről (egyáltalán van-e kútvíz a földfelszínhez közel, vagy egy sivatag terül el a kertünk alatt?) tájékozódhatunk szomszédos telkek tulajdonosainál vagy az önkormányzatnál.

Ha valamiért nincs módunk saját kútvíz biztosítására, vagy más szempontok miatt inkább az esővizet hasznosítanánk újra, dönthetünk esővízgyűjtő ciszterna építése mellett is, amit összeköthetünk az automata öntözőrendszerrel. Egy biztos: ma már a technológia annyi újdonsággal, mérnöki praktikával lát el minket, hogy bármilyen öntözőrendszert ki tudunk építeni.

Ha pedig semmilyen víznyerő megoldás nem áll a rendelkezésre, marad a vezetékes víz. Jó, ha tudja, hogy ha öntözésre használja a vezetékes vizet, egy almérő felszereltetésével mentesül a csatornadíj megfizetése alól – ez pedig jelentősen, akár felére is csökkentheti a locsolás miatti vízdíjat.