Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Kertépítés stílusok: milyen kertet szeretne?

A kert mérete, adottságai, fényviszonyai, vízellátottsága csak néhány szempont azok közül, amelyeket kertépítés előtt figyelembe kell venni a kert arculatának kialakításakor. Mielőtt nekiállunk kertet tervezni vagy terveztetni, jó, ha tisztában vagyunk az alapvető kerttípusokkal, így elkerülhetjük a kertépítés egy tipikus buktatóját, a „mindent akarunk” gyakori hibáját. Gyep, fenyő, kisszekér és mediterrán kőburkolat nem lehet ízlésesen jelen egyszerre. De tisztán praktikus oka is van annak, amiért egy árnyékos telekre nem javaslunk mediterrán kertet. Ugyanígy nem stílusos egy parasztház udvarát tujákkal beültetni. Nézzük dióhéjban a hazánkban is kedvelt kerttípusok jellemzőit.

Falusi kertépítés

A falusi kertépítés önálló stílust képez, aminek nyomait még ma is láthatjuk régi, vidéki házak udvarában. Ismertetőjegye a gyep-, fűmentes talaj, sűrűn ültetett virágágyások, a kertet szélről körbeölelő virágzó bokrok, cserjék és jellegzetesség a kert közepén álló fa, amely általában nagykoronájú gyümölcsfa. A virágok választéka óriási, a muskátli és a rózsa mellett előnyben részesítve a hagyományos magyar évelőket, mint például a szarkaláb, margaréta, viola. A kertbe működő vagy üzemen kívüli kerekes kutat, szekeret, köcsögfát is kirakhatunk és díszíthetünk.

Kertépítés mediterrán módra

Aki járt mediterrán országban, biztosan elcsodálkozott az óriási lombot növesztő virágzó fákon és cserjéken, s bizonyára maga is hozott haza és gyökereztetett leanderágat. Azonban ezeket a bámulatosan szép növényeket idehaza nem lehet maradéktalanul átteleltetni, sőt többségük erre nem is alkalmas. A mediterrán stílusjegyeket azonban a kertépítés során megtarthatjuk (kőburkolat, cserép dézsák, kerámia kaspók, pergolák) egynyári növényekkel, ernyős koronájú fákkal, fűszernövényekkel visszaadhatjuk a mediterrán kertek hangulatát. De ugye nem is kell mondani, hogy a fenyőfákkal és erdei lombhullató ”tájidegen” fákkal beültetett kerthez nem feltétlenül a mediterrán stílus passzol a legjobban? Egy meleg, napos, déli fekvésű telken.

Kertépítés kényelmeseknek

„Nem én vagyok a kertért, hanem a kert van értem!” – egyre népszerűbb ez a hozzáállás manapság, ami a stresszes, rohanó életmód következtében teljesen érthető. Sokan nem szeretnének se sok időt, se pénzt, se energiát fektetni valamelyik stílusirányzat megteremtésére, mert inkább könnyű fenntarthatósága és szabadidő célú használhatósága a fő cél: legyen nagy felületen fű, szélén sövénnyel, bokrokkal, férjen el a kertben egy kismedence, legyen árnyék, és foltokban virág. Egy ilyen kertben lehet focizni, pancsolni, napozni és nyárestéken kiülni a barátokkal vagy grillezni egyet. A professzionális kertépítés azonban ennek a meglehetősen minimalista elvárásnak is meg tud felelni esztétikus, igényes, megnyugtató környezet kialakításával.