Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Kertépítés: miből, mit, hogyan?

Kertépítés előtt az alábbi kérdéseket érdemes magunkban is tisztázni, hiszen tudjuk, nehéz ellenállni a magazinokban látott, szebbnél-szebb kerteknek. Ha ön is leendő kerttulajdonos, vagy a kert átépítésén dolgozik, az alábbi kérdések segíthetnek álmai kertjének megtervezésében.

Mekkora összeget kíván a kertépítésre fordítani?

Ha van már elképzelése arról, milyen kertet szeretne, milyen kiegészítőket, kényelmi elemeket használna, akkor tanácsos egy kertépítő, kerttervező szakember véleményét is kikérnie, hisz elképzelhető, hogy funkcióban és ár-érték arányban is sokkal kedvezőbb megoldást tud javasolni.

Mit tartana meg jelenlegi kertjéből?

Kertépítésnél figyelembe kell venni a meglévő adottságokat és azokhoz igazítani az új elemeket, hiszen döntően befolyásolhatják a kertépítés munkáit. Sőt, akár költségtakarékos is lehet, ha bizonyos burkolatok, tereptárgyak, fák, növények megmaradnak.

Mire, mikor fogja használni a kertet?

Ez a kérdés korántsem egyértelmű, hiszen gondoljon csak bele, valakinek hobbija a kert, imádja ápolni, babusgatni a növényeit és a kerttel bíbelődni, míg mások a gyerekekkel fociznának, vagy délutáni relaxálásra használnák. A kertépítés minden mozzanata a funkcionalitás szolgálatában kell, hogy álljon, vagyis olyan kertet kell tervezni és építeni, ami az egyedi igényeknek megfelel.

Melyek kedvenc növényei?

Szeret nyáron kint napozni, vagy inkább az őszi színek szerelmese? Imádja az orgona illatát, vagy inkább saját rózsát szeretne a vázába vágni? Kertépítésnél a legelső szempont az legyen, hogy melyik évszak a kedvence, és milyen fákkal, virágokkal venné körbe magát.

Allergiás?

Hiába szeretne kora tavasszal örülni a virágzó barkának vagy saját kertjéből szedni a bodzavirágot, ha ezen növények pollenjére allergiás. A profi kertépítés az egészségügyi szempontokat is figyelembe veszi, érdemes tehát ezeket az információkat is megosztani a kertész szakemberrel, aki megfelelő alternatívát és megoldást tud javasolni a problémára. Van-e a háztartásban kutya, macska?

Tévhit, hogy a kert és a kutya kizárja egymást! A szakszerű kertépítés épp attól profi, hogy a struktúrák és az elemek az egyedi igények figyelembevételével kedvünkre alakíthatók, a megoldásokban pedig valóban csak a fantázia szab határt.

Mennyi ideje, energiája lesz a kert gondozására?

A gyönyörű zöldellő, virágzó kert mindennapos ápolást igényel, öntözőrendszer nélkül bele sem érdemes fogni egy komolyabb kertépítésbe. A legfontosabb kérdések egyike tehát az, hogy mennyi időt tud a kert gondozásával eltölteni naponta, hetente, valamint hogy kikapcsolódást jelent a fűnyírás, a gazolás, a lehullott levelek összegereblyézése vagy plusz terhet a mindennapokban?