Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Az öntözőrendszerek fajtái, előnyei

Ahhoz, hogy kertünk növényei és füve megfelelően fejlődjenek, és szemet gyönyörködtetően mutassanak, rendszeres napi öntözés szükséges. Az öntözőrendszerek mindig a pázsitnak, növényzetnek szükséges mennyiségű vizet adják, méghozzá mindig a kellő időben.

Alapvetően kétfajta öntözőrendszert különböztetünk meg: a manuális és az automata öntözőrendszert. A legfontosabb különbség az, hogy a manuális öntözőrendszert nem lehet beprogramozni, felügyelet nélkül hagyni, tehát mindig kézzel kell megnyitni és elzárni a csapokat.

Az igaz, hogy lényegesen kényelmesebb, mint a locsolótömlőt órákig húzni-vonni, de hiába van öntözőrendszerünk, mert ha elutazunk, még mindig meg kell kérni valakit, hogy kinyissa, egy óráig áztassa a kertet, majd zárja el a csapokat.

Az automata öntözőrendszer előnyei

Az automata öntözőrendszer a egy talaj alá leásott vízcsőrendszer, amelynek elágazásai a kert méretei, jellegzetessége alapján felosztott zónákat locsolja be. A növényzettől függően az egyes zónák különféle öntözési módszert igényelhetnek, így az öntöző feje lehet szórófej, csepegtetőcső vagy mikroszóró.

A szórófejek csak víznyomás hatására emelkednek ki a talajból, egyébként jóformán láthatatlanok. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy az automata öntözőrendszer a kiskerttulajdonosok pótolhatatlan társa, mert bármilyen kerttípus és kertméret esetén megfelelő, tervezhető, állítható, automata öntözést biztosít.

Az automa öntözőrendszerrel a manuálissal ellentétben emberi felügyelet nélkül öntözhetjük a kertet, a vezérlőegységbe betáplált idősávokban. Tehát akkor is locsolhatunk, ha napokig otthon sem vagyunk. Mi van, ha ez alatt az idő alatt esik az eső? Semmi, az automata öntözőrendszerbe építhető esőérzékelő „elzárja a csapot”.

Igazi kényelmi eszköz, hiszen valóban precíz, egyénre szabott öntözési megoldást jelent. Mivel a legtöbb eleme földbe süllyesztett, diszkrét és alig látható, ezért nem korlátozza a kert használatát.