Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Öntözőrendszer telepítés

Az első lépés mindenesetben a kert felmérése. A pontos méretek, a lejtés és a kert berendezésének, elosztásának ismeretében kezdhető el az öntözőrendszer tervezése, amely során figyelembe kell venni a rendelkezésre álló vízforrás típusát, nyomását is. Ezek alapján meghatározható a használt szórófejek típusa, és kioszthatók a zónák.

Az elkészült tervek szerint megkezdhető a telepítés. Eloször a vezérlő, az esoérzékelő, a szelepdobozok, illetve a szórófejek helyét szokás kijelölni. Ezt követően lehet elkezdeni az árkok kiásását és a többi földmunka elvégzését. Az árkokba fektethetők az öntözőrendszer elvárt vízhozamának megfelelő keresztmetszetű és hosszúságú csövek. A kész csővezeték-hálózathoz csatlakoztatjuk a szórófejeket.

A kiásott árkokban szoktuk elvezetni a vezérlőautomatika és az esőérzékelo elektromos kábeleit is. Ha ez is megvolt az árkok betemethetők. Az árkok nyomainak elfedéséhez alkalmazhatunk gyeptéglákat, így a kert azonnal teljes pompájában tündökölhet, és az öntözőrendszer egy szempillantás alatt láthatatlanná válik. Természetesen lehetőség van a hagyományosabb, magvetéses füvesítésre is, ám ezzel a módszerrel több időnek kell eltelnie a munkálatok jeleinek eltűnéséhez.

A munka utolsó része az ellenőrzés. Zónánként tesztelni kell a rendszert. Ilyenkor finomíthatók az öntözőrendszer szórófejeinek beállításai. A szórásszög és a szórástávolság is változtatható, hogy az eredmény tökéletes legyen, és a kert minden pontja hozzájusson a szükséges vízmennyiséghez.

Öntözőrendszer béklyózás

Öntözőrendszer béklyózás  Automata öntözőrendszer telepítés  Öntözőrendszer vezérlője  Telepítés a föld alá  Automata öntözőrendszer üzembe helyezése  Vezetékek rendezése  Öntözőrendszer fúrás  Fúrás  Kész öntöző kábelek  Öntözőrendszer kábelek a föld alatt 

Százhalombattai öntözőrendszer 

Mikor szükséges az öntözőrendszer karbantartása?

Az automata öntözőrendszer nem igényel különösebb gondozást. Mindössze évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kell foglalkozni vele. Ha az öntözési időszak előtt beüzemeltük a rendszert, nem lesz vele gondunk egészen a téliesítésig.

A tavaszi beindításra általában március végén vagy áprilisban kerül sor. Ehhez nem kell feltétlenül szakember, Ön is minden gond nélkül elvégezheti. Ha az öntözőrendszer a hálózatról kapja a vizet, elegendő a mágnesszelepek és a szórófejek ellenorzése. Ezt követően már programozható is a rendszer, és ősz végéig nem kell az öntözés miatt aggódnia. Szivattyús vízellátás esetében értelemszeruen először a szivattyút kell beüzemelni.

A téliesítést a tartósabb fagyok elott kell elvégezni, vagyis rendszerint november folyamán. Ilyenkor el kell távolítani az öntözőrendszerben maradt vizet, nehogy a csövek elfagyjanak. Ez a rendszertől függően történhet automatán, víztelenítő szelepek segítségével vagy sűrített levegővel.

Ezen felül alkalmanként szükséges lehet néhány apróbb feladat elvégzése, tipikusan ilyen a szűrők és a mágnesszelepek tisztítása vagy a szórófejek fúvókacsöveinek kenése. Ezek akár házilagosan is végrehajthatóak, de ha bizonytalan, inkább forduljon szakemberhez.

A kert átépítése esetén a szórófej áthelyezhető.

Öntözőrendszer szórófej áthelyezése  Automata öntözőrendszer karbantartása 

Az öntözőrendszer programozása

Programozáskor figyelembe kell venni a kert sajátosságait, a gyepszőnyeg minőségét, a növények fajtáját, illetve az időjárást is. A beépített esőérzékelőnek köszönhetoen nem kell tartania a túlöntözéstől, az öntözőrendszer nem fog beindulni, ha a növények már megkapták a megfelelő mennyiségű esot. Fontos azonban a hőmérséklet szem előtt tartása. A nyári melegben gyakoribb öntözésre van szükség, mint az első tavaszi hónapokban.

Ideális, ha a kora reggeli vagy esti órákra programozza a rendszert. Nem kell attól tartani, hogy a déli locsolástól a pázsit „kiég”, más szempontok miatt ajánlottak ezek az időpontok. Egyrészt az ilyenkor felhasznált víz nem fog elpárologni. De nemcsak a víz pazarlásának elkerülése miatt javaslom ezek az időszakokat: a gyep reggel és késő este szívja fel a legtöbb tápanyagot.

A szakszerűen telepített, mágnes szelep gondoskodik arról, hogy a beprogramozott időben, locsoljanak a szórófejek.

 Mágnes szelep öntözőrendszerhez