Automata öntözőrendszerek telepítése

Hunter öntözorendszer Rainbird öntözorendszer Toro automata öntözorendszer

Kertépítés 15 éves tapasztalattal

Óriási a különbség udvar és kert között. A szakszerű tervezés és kivitelezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kertépítés során az udvar elnyerje végső formáját, a tulajdonos elégedetten nézhessen végig rajta, és büszkén vezethesse körbe vendégeit gyönyörű kertjében. Ehhez megfelelő szaktudásra és rendszeres karbantartásra, odafigyelésre egyaránt szükség van.

Mit kell átgondolnia a kertépítés előtt?

Mielőtt elkezdődne a kertépítés, számba kell vennie néhány tényezőt, és fel kell tennie magának néhány kérdést. Ezek közül a legfontosabb, hogy mire is szeretné használni a kertet? Hiszen a jól megtervezett kert a lakás meghosszabbítása, amelynek számtalan hasznos funkciója lehet. Ha rendszeresen tartana összejöveteleket kertjében, más szempontokat alapján zajlik a kertépítés- és tervezés, mintha csak szabadidejében szeretne megnyugtató körülmények között pihenni vagy kertészkedni.

Ha vannak olyan kedvenc növényei, amiket mindig is szeretett volna viszontlátni az ablakon kitekintve, a kertépítés során természetesen ezeket is telepíteni fogjuk. Ha esetleg pollenallergiával küzd, mindenképpen említse meg, hogy melyek azok a növények, amelyek ültetését el kell kerülni.

A kisállat szintén meghatározó lehet a kertépítés szempontjából. Ha a kertben szeretne kutyát tartani, figyelnünk kell arra, hogy úgy alakítsuk ki a területet, hogy egyrészt megfeleljen az állat igényeinek, másrészt pedig az ne tehessen kárt a növényekben. A kertépítés hosszú távra szól, éppen ezért számoljon annak a lehetőségével is, hogy esetleg később fog beszerezni egy kutyát.

Szintén fontos mérlegelnie, hogy mennyi időt tud a kert gondozására szánni. Az öntözőrendszer automatizálásával rengeteg időt takaríthat meg, azonban így is szükség lehet többek között a fűnyírásra, a fák metszésére vagy az ősszel lehullott levelek összegyűjtésére.

Önnek csak az a dolga, hogy kitalálja, mit szeretne, a tervezés és a kertépítés feladataival már nem kell törődnie.

A tervezés a kertépítés alapja

Körültekintés nélkül elképzelhetetlen a kertépítés. Hogy a rendelkezésre álló területből esztétikailag és funkcionálisan is a legtöbbet hozhassuk ki, a kertépítés megkezdése előtt fel kell mérni a kert állapotát, helyszínrajzot kell készíteni, amin szerepelnek a beépített, burkolt felületek, esetleg az épületek, a filagória vagy a garázs.

Már tudjuk mivel dolgozatunk, mit enged meg a kert. Ezután sorra vehetjük az igényeket. Mire szeretné használni a kertet? Vannak-e gyerekei? Milyen elemeket helyeztetne el a kertépítés alkalmával? Kerti tavat, lugast, sziklakertet, játszóteret látna-e szívesen az udvaron? A kertépítés legizgalmasabb lépése, mikor a lehetőségeket összhangba hozzuk a kívánságokkal.

A tervezés részeként felosztjuk a kertet a különböző funkciók alapján, és megtörténik a térkialakítás. Ekkor kerül sor a növények kiválasztására. A kertépítés sikeréhez figyelembe kell venni az adottságokat, a terepviszonyokat. El kell gondolkodni azon, hogy melyek azok a már meglévő növények, fák vagy sövénycserjék, amelyeket a kertépítés során háborítatlanul szeretne hagyni.

Ha elindul a kertépítés

Miután elkészültek a tervek, nekikezdhetünk a kivitelezésnek. A kertépítés első szakasza a tereprendezés, amely során eltávolítjuk a nem kívánatos növényeket, a megmaradókat pedig megmetsszük. Majd következnek a földmunkák, amelyek magukban foglalják a talaj megfelelő előkészítését, illetve amennyiben a minősége megkívánja, akkor a talajjavítást is. Ha hosszú távon szeretné élvezni a kertépítés eredményét, ezen a lépésen nem szabad spórolni. Tápanyagban gazdag föld nélkül hamar elcsúfulhat a legszebb kert is.

A földmunkákkal egy időben érdemes elvégezni az automata öntözőrendszer telepítését. A kertépítés kiváló alkalom, hogy elhelyeztessen egy rendszert, amivel megspórolhatja az öntözésre szánt időt, valamint vízszámlájából is lefaraghat. Ráadásul – ahogyan a talajjavítás esetében is – a professzionális öntözés garantálja, hogy a kertépítés után nemcsak egy-két évre szóló, hanem tartósan esztétikus és ápolt kertet kap.

Szintén a földmunkák során kerül sor a világítóelemek, az útjelző világítótestek és egyéb elektromos berendezések vezetékeinek elhelyezésére. A kert szépségét kiemelő világítás ugyanúgy a kertépítés része, mint a füvesítés. Az esti kert látványának meghatározó elemei a kültéri lámpák.

A növények telepítése és ültetése a kertépítés leglátványosabb része. Az udvar ekkor szinte teljesen megújul, és elnyeri formáját, ekkor kel életre az eddig csak a tervekben szereplő kert. Ha már helyükre kerültek a kiválasztott növények, már pontosan látni, hogyan alakíthatók ki a kerti utak, illetve az egyéb építmények, kertberendezési elemek.

A kertépítés lezárása a füvesítés, ami történhet gyeptéglákkal, illetve fűmag vetésével. A gyeptéglák lefektetése után már azonnal látható a kert végső képe. A magvetés esetében érdemes úgy ütemezni a kertépítés feladatait, hogy a füvesítés késő őszre vagy kora tavaszra essen. Ezek az időszakok a legideálisabbak a pázsit számára, de fagymentes időben bármikor elvégezhető a füvesítés.

Mielőtt befejeződne a kertépítés, még szükséges lehet egy utolsó tereprendezés. Ezt követően azonban birtokba veheti új kertjét.